Kwalifikacje
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich,
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych.
Czas trwania nauki
5 lat (po szkole podstawowej)
Informacje o zawodzie
Podstawowym zajęciem technika usług kelnerskich jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Ważnym elementem jest również odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownego odwiedzenia tego miejsca.
Miejsce pracy
Zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego w tym restauracje hotelowe, sale bankietowe, firmy cateringowe, a także gastronomia na statkach, promach itp.
Cechy pożądane u kandydata
Od kelnera wymagana jest wysoka kultura osobista, ogłada i subtelność, dobra pamięć, podzielność uwagi, umiejętność nawiązania kontaktu z klientem, poczucie humoru,